A Balkán legnagyobb bazárjában jártunk

A Balkán legnagyobb bazárjában jártunk

Az Experience Balkan csapata három intenzív napot töltött Észak-Macedóniában, pontosabban Szkopjéban és környékén. Összegyűjtöttük nektek, hogy mit láttunk és mit érdemes megnézni, ha arra jártok.

Talán Szkopje az a főváros, ahol az egy főre eső szobrok száma a legnagyobb. A Szkopje 2014 projekt keretében több száz millió eurót költött arra az azóta már korrupcióval vádolt Nikola Gruevszki kormánya, hogy átalakítsák a városképet. Egyrészt azért, hogy odavonzzák a turistákat, másrészt azért, hogy ezzel is elősegítsék a macedón nemzeti identitás kiépítését. A macedón kultúra minden idejéből és területéről megjelenítettek alakokat, szobrok vannak a főtereken, hidakon, épületeken, szökőkutakon. 

A város átalakítása során sok új kormányzati épületet és múzeumot is felhúztak neoklasszicista stílusban, ezek a monumentális szobrokkal együtt inkább keltenek groteszk és giccses hatást. A macedónok nem voltak oda az új városképért, a kormány elleni tiltakozások során festékbombákkal dobálták meg az épületeket, szobrokat, amelyek nyomait a mai napig látni. A városban egyébként a kormány bukása miatt több épület építése abbamaradt. Igazán eklektikus hatást kelt az új, illetve a jugoszláv brutalista és az oszmán emlékeket hordozó épületek, valamint a városképet meghatározó Kale erőd együttese. Utóbbiba érdemes felgyalogolni, rá lehet innen látni az egész városra.

#vasútállomás

Az 1963-as nagy földrengés katasztrofális állapotokat hagyott maga után a fővárosban, az épületek nagy része teljesen megrongálódott. A vasútállomás őrzi ennek az eseménynek az emlékét: órája a rengés időpontjában, 5 óra 17 perckor megállt, azóta is ezt az időpontot mutatja, az épületet pedig városi múzeumnak használják.

A szkopjei a legnagyobb bazár a Balkánon. A Carsija negyedben található, tele van kifőzdékkel, pékségekkel, szuvenír boltokkal, kávézókkal és aranyművesekkel. A negyedben váltakoznak a hagyományosabb éttermek a modernebb kávézókkal és kocsmákkal, de találhatunk errefelé több mecsetet is. A Carsija negyed volt Szkopje kereskedelmi központja, így megnézhetjük itt az utazó kereskedők “fogadóit”, a karavánszerájokat is: az egyikben egy művészeti intézet kapott helyet, de van, hogy techno partykat is rendeznek itt. A bazár mellett közvetlenül ott van a piac, ahol magvaktól kezdve zökldségeken át az olcsó kínai áruig bármit kapni.

#Vodno

A Vodno-hegyről belátni egész Szkopjét, mi libegővel mentünk fel a csúcsig. A hegy tetejére 2002-ben emeltek egy több mint hatvan méteres keresztet, amit éjszakánként kivilágítanak, így a városból mindenhonnan látszik. A hegyen egyébként van büfé, sokan járnak ide kikapcsolódni.

#albánok

Észak-Macedóniában jelentős albán kisebbség él. Itt született Teréz anya, egy emlékházat is szenteltek neki. Portréja a Szkander bég téren található, az albán történelmet összefoglaló mozaikon is látható. A tér közelében szintén mozaikokon az albán történlem jelentős városait is láthatjuk, a téren pedig magáról Szkander bégről is mintáztak egy szobrot. 

Az észak-macedóniai albánok fővárosába, Tetovóba is ellátogattunk, itt a legkiemelkedőbb látnivaló a Sarena mecset, amelyet kívül és belül is élénk színekkel festett növényi minták borítanak.

A szkopjeiek egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Matka-kanyon. A matka egyébként anyaméhet jelent, a táj elrendezésére utal. Található itt egy nagy mesterséges tó, amelyen lehet csónakázni, de akár kenuzni is. Mi csónakkal jutottunk el a Vrelo barlanghoz, ahol színesen megvilágított cseppköveket látni. A kanyonban több túraútvonal is van, mi egy meredeken emelkedő, rövid szakaszt jártunk be, amelynek a tetején egy kis monostor áll. (A kanyonban egyébként is több monostor található.)  

Szkopje mellett látható a rómaiak által épített vízvezeték. Az akvadukt egészen jó állapotban van ahhoz képest, hogy látszik, ezt a kulturális örökséget nem védik igazán. Megközelíthetőségét nehezíti és a látképet némiképp rontja, hogy egy szemétdombon keresztül lehet eljutni idáig, de egy kerülőt megér. 

#magyarok

Szkopjéban aktív magyar kisebbség él, az Experience Balkan egyik célja az utazással az volt, hogy felvegye velük a kapcsolatot. Részt vettünk a március 15-i ünnepségökön a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének épületében, majd egy magyar órán, ami inkább – köszönhetően az ajándékba vitt Unicumnak is –  fesztelen beszélgetéssé alakult. A szkopjei magyar közösség életének szervezésében egyébként Vázsonyi Ákos segít a Petőfi Program keretén belül. (Érdekesség, hogy az egyesület kapcsolati hálója milyen szerencsés és véletlen találkozások mentén alakul: Ákost pár éve a Vajdaságban ismertük meg, amikor az oromi Malomfesztiválon vettünk részt, ő és a családja tartott nekünk pálinka kóstolót.)

#épületek

A város átalakítása során sok új kormányzati épületet és múzeumot is felhúztak neoklasszicista stílusban, ezek a monumentális szobrokkal együtt inkább keltenek groteszk és giccses hatást. A macedónok nem voltak oda az új városképért, a kormány elleni tiltakozások során festékbombákkal dobálták meg az épületeket, szobrokat, amelyek nyomait a mai napig látni. A városban egyébként a kormány bukása miatt több épület építése abbamaradt. Igazán eklektikus hatást kelt az új, illetve a jugoszláv brutalista és az oszmán emlékeket hordozó épületek, valamint a városképet meghatározó Kale erőd együttese. Utóbbiba érdemes felgyalogolni, rá lehet innen látni az egész városra.

#időjárás

Márciusban már meglepően meleg van, nappal 25 fok körüli volt a hőmérséklet. Lehet, hogy véletlenül jó időt fogtunk ki, de Budapestről hidegben indultunk és hidegbe érkeztünk vissza. Csak azt sajnáltuk, hogy Szkopjéba rövidnadrágot nem vittünk, habár ez a meleg idő se csapjon be senkit: hiába van nappal meleg, éjjel már inkább téli kabátra lenne szükség.

#ételek

Mint minden balkáni országban, szinte itt is mindenhol kapni bureket, csevapot és pleskavicát, ajvárt, kajmakot és sült paprikát. Sok helyen lehet találni úgynevezett sarska, sajtos pleskavicát, ami inkább a nehezebb ételek közé tartozik. Ha valaki nem szeretne húst enni, akkor a vegyes saláta és a sajttal megszórt sopszka saláta mellett próbálja ki a tavce gravce-t, azaz a macedón sült babot. Kóstoltunk egy gulyásnak nevezett ételt is, amit bő zsíros szafttal, friss kenyérrel, finom, nagy húsdarabokkal és meglepő módon rizzsel tálaltak. Ha jót akarunk enni, mindenképpen a bazárba menjetek vagy a Debar Maalo városrészbe, azaz a szkopjei Bohém-negyedbe. Utóbbiban sok kafana van, ahol elsősorban hagyományos macedón ételeket lehet enni, és sokszor van élőzene is.

#italok

A Balkánon jellemzően jó borokat lehet találni, Észak-Macedóniában a más országokban is ismert Vranac szőlőfajtából készített borokat érdemes kipróbálni. Ha inkább sörös vagy, akkor a legtöbb helyen a Skopsko márkájú sörrel fogsz találkozni, ebből mi a Smooth változatot ajánljuk. A Carsijában felfedeztünk egy kézműves sörözőt is ( https://www.tripadvisor.rs/Restaurant_Review-g295110-d7342284-Reviews-Old_Town_Brewery-Skopje_Skopje_Region.html ), ahol 10 euróért a sörfőzdébe is be lehet menni és kóstolót is adnak. Észak-Macedóniában rövid italként a rakija népszerű, illetve egy Masztika nevű ital, ami leginkább az Ouzo-ra hasonlít, jéggel kínálják. Ajánlunk egy különlegességet is: a szintén velünk utazó Kocsmaturista (link) nagy gyakorlattal és jó ösztönnel gyakorlatilag egy falon nyitott be egy éjjel alig észrevehető kocsmába: a Laika Bar hangulatos, jugo emlékekkel díszitett kocsma. ( https://www.facebook.com/laikabar.laika )

Az italozáshoz fobtos tudnivaló, hogy egyes kisboltoktól eltekintve este hét után nem lehet alkoholt kapni a boltokban. Egyébként az esti szórakozáshoz a Carsija és a Bohém negyedet ajánljuk.