m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us

Follow us:

GO UP

Koszovó – hosszú hétvége Európa legfiatalabb országában | 2020.10.30. – 11.02.

Price
Scroll down

Koszovó – hosszú hétvége Európa legfiatalabb országában | 2020.10.30. – 11.02.

per person

Az Experience Balkan (Balkan Calling Egyesület) és AlmaVía Travel Kft (www.almavia.hu) együttműködésével létrejött, az elmúlt években már nagy sikerrel megrendezett, különleges körutazás célja, hogy megismerjük Európa legfiatalabb és talán a világ egyik legvendégszeretőbb országát, a Koszovói Köztársaságot. Utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat.

Az utazás időpontja: 2020. október 30 – november 2.
(Indulás pénteken este, visszaérkezés hétfőn késő este, 3 teljes nap + egy esti buli/vacsora/korzózás Koszovóban)  

További információ és részletes program az AlmaVía Travel Kft. oldalán: https://almavia.hu/orszagok/koszovo-utazas/ 

További információ: balkan.calling@gmail.com vagy info@almavia.hu

Célállomás : Koszovó

Indulás : 2020. október 30.

Érkezés : 2020. november 02.

1
1.nap Budapest > Pristina
Péntek este a Wizzair menetrendszerinti járatával Európa legfiatalabb és egyik legvendégszeretőbb országában, a Koszovói Köztársaságnak fővárosába, Pristinába utazunk.  Transzferünk a repülőtéren fog várni bennünket, mely egyenesen a belvárosi hotelünkbe visz minket. Szállásunk elfoglalása után megnézzük a Teréz Anyáról elnevezett sétálóutca  látnivalóit, helyi emberekkel korzózunk és elvegyülünk a pristinai éjszakában. Szállás: Pristina (1 éj)
2
2.nap Pristina > Rigómező > Peja
Szombaton reggel városnézésünket Pristina egykori óvárosban kezdjük, megtekintjük a XV. századi Fatih-, és Bazár-mecseteket, és az óratornyot, majd a régi bazár közepén álló, egykoron gazdag albán család, autentikus házában berendezett Etnográfiai Múzeumban ismerjük meg Koszovó népviseletét, szokásait. Balkáni élményeink a pristinai piacon folytatódnak, majd megnézzük a Koszovó legújabb és legnagyobb templomát a Teréz Anya katedrálist, a függetlenség állandóan változó, de örök emlékművét a NEWBORN kültéri installációt, végigsétálunk a belvárosi korzón, megnézzünk a legfontosabb államférfiak (pl. Szkander bég, Ibrahim Rugova stb.) szobrait, élvezzük Koszovó fővárosának eklektikus és egyedi hangulatát. Kora délután a középkori Európa történelmét is meghatározó Rigómezei-csata emlékművéhez látogatunk és megnézzük az 1389-es csatában elhunyt Murad szultán türbéjét (sírját), illetve a mellette található kis múzeumot. Rigómező után nyugat felé indulunk és az ország negyedik legnagyobb városába, az ortodox kolostoráról és bazárjáról, illetve finom söréről híres Peja (szerbül: Peć) városába indulunk. Útközben megismerjük Koszovó kultúráját, népeit, történetét, különleges szokásait. A szállásunk elfoglalása után egy finom vacsorán (fakultatív) veszünk rész, majd esti korzónk során Peja zenés kávéházait fedezzük fel. Szállás: Peja (1 éj)
3
3.nap Peja > Rugova-völgy > Decan > Drenoc > Gjakova > Rahovec > Prizren
Reggelit követően Peja belvárosában kezdjük programunkat, felderítjük a bazárt, és megnézzük az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőt, illetve a mindenkit megragadó, csodálatos Rugova-völgyben sétálunk és finom, friss ásványvizet iszunk. A 25 km hosszúságú kanyon és környéke az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont Koszovó nyugati részén. Utunk során látogatást teszünk a völgy közelében található, lenyűgöző Decani- kolostorhoz, mely 2004 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kolostort III. István Uros szerb király alapította 1327-ben. Egyedülálló, hiszen a kolostor főtemploma a legnagyobb középkori eredetű templom a Balkánon, továbbá itt őrzik a legnagyobb méretű védett freskót is. Interkulturális váltásként ellátogatunk egy autentikus albán „kulla faluba”, ahol igazi albán erődített házak (kullák) között sétálva megismerjük a hegyvidéki albánok elzárt, még ma is tradicionális világát, ősi szokásjogát (pl. vérbosszú, fogadott szüzek stb.). Utunkat folytatva a híres kereskedővárosba, Gjakovába érkezünk, és az évszázadokkal ezelőtt megnyitott kis üzletek között sétálva megnézzük az óratornyot, Hadum-mecsetet és az iszlám sufi ágának egy különleges szent helyét, a tekkét. Gjakovai látogatásunkat egy autentikus vacsorával (fakultatív) zárjuk, ami egy kétszáz éves karavánszeráj éttermében lesz. Napunkat a koszovói bortermelés központjában, Rahovecben zárjuk, ahol részt veszünk egy autentikus borkóstolón. A program végeztével a legszebb koszovói városba, Prizrenbe utazzunk, melyről a helyiek csak azt mondják, hogy: „mi fél úton vagyunk Isztambul és Velence között”. Szállás: Prizren (1 éj)
4
4.nap Prizren
Utazásunk utolsó napján Koszovó kulturális fővárosát, a mindig élettel teli, kézművesiparáról, grill-bárjairól, pékségeiről híres Prizrent ismerjük meg. Reggeli után a város felé magasodó, csodálatos kilátást nyújtó fellegvárba megyünk fel, mely 500 éven át volt az Oszmán Birodalom katonai erődítménye. Egy autentikus török kávé vagy a világhírű koszovói macchiato elfogyasztása után a belváros legfontosabb látnivalóit, épített emlékeit nézzük meg, mint pl. a Prizreni Liga épületkomplexumot, a Szent-György ortodox katedrálist, a város kis folyója felett átívelő szép Öreg-hidat, Sinan pasa mecsetjét, és a Marash-negyedet, melyben egykor a város kiváltságosai laktak. A nap hátralévő részében a helyiekkel korzózunk, cukrászkülönlegességeket kóstolunk, fakultatív grill-vacsorán veszünk részt. Prizrenből a korai esti órákban a repülőtérre indulunk, majd Budapestre érkezünk.