Délvidék természeti csodái – gasztrokulturális kirándulás

2023. május 27-29. között az Experience Balkan csapata megalakulásának 12. évfordulója 🙂 alkalmából – túrázással és vízparti élményekkel fűszerezett természetközeli és gasztrokulturális – kirándulást szervez a Délvidékre.


A hétvége során olyan helyeket, különleges látnivalókat, érdekességet mutatunk Nektek, ahol még biztosan nem jártatok!
A sokoldalú programmal célunk megünnepelni egyesületünk megalakulást, illetve egy vidám 🙂 csapatban felfedezni a Vajdaság ízeit, természeti látnivalóit, rejtett kincseit – melyeket biztos még nem láttatok.

A születésnapi élményhétvége vázlata:

1. nap. (2023. május 27. – szombat)
– Kora reggel “telekocsikkal” indulás a vajdasági Óbecsére
– Óbecsén Csongor barátunknál letesszük az autókat, átszállunk egy bérelt autóbuszba, de előtte megkóstoljuk a Csongor híres és finom pálinkáit
(FONTOS! A hétvégén senkinek nem kell vezetnie! Bérelt autóbusszal fedezzük fel a Délvidéket!) 🙂
– A Duna felé indulva, Temerinben beköszönünk a Dujmovics családi borászathoz, megkóstolunk néhány finom bácskai bort.
http://www.vindulo.com/vindulo-hu/home-hu.html
– Utunkat folytatva Újvidéken és két szlovák(!) községen < Dunagálos (Gložan) és Begecs > áthaladva Dunacsébre (Čelarevo) érkezünk, ahol megnézzük a híres LAV sörfőzdét, annak múzeumát, ahol természetesen kóstolunk is! Söripari kalandunk után a község híres épített emlékét, a Dungyerszky-kastélyt is megnézzük.
– Duna-menti kalandjainkat folytatva Palánkára (Bačka Palanka) érkezünk, majd gyönyörű természeti környezetben a kellemes dunai strandon frissülünk fel, egy helyi csárdában nagyon finomat ebédelünk és dunai hajókirándulásra indulunk. A nap hátralévő részében felfedezzük a Duna-parti kisvárost, tervezetten elmegyünk egy közeli majorba, megnézzük a híres lovardájukat, majd folytatódnak a palánkai gasztrokulturális kalandok.
– Szállás: Palánka (hostel)

2. nap. (2023. május 28. – vasárnap)
– Autentikus reggeli után a dunai hídon átkelve a gyönyörű horvátországi Újlak (Ilok) várost fedezzük fel, ahol ősidők óta élnek emberek. Megnézzük a több, mint 300 méter hosszúságban egy Duna feletti magaslatra épült ősi várat, ferences templomát, és sétálunk a régi várfalak mellet. Rövid horvátországi kitérő után, ismét Szerbiába utazunk.
– Utunkat folytatva (a mai napon a Duna jobb partján buszozva) Tarcal-hegységbe (Fruška Gora) érkezünk, melynek gyönyörű nemzeti parkjában túrázunk. Fél napos erdei kirándulásunk alatt érintjük a leghíresebb és legszebb kilátópontokat, hegyi tavakat, különleges természeti látnivalókat. Kellemes hegyi kirándulásunk végén egy különleges erdei(!) romkocsmában pihenünk meg, majd Kamanc városának Duna-parti csárdájában vacsorázunk (a étterem ízei messze földön híresek!)
(FONTOS! Igény esetén a túrázás kihagyható. Aki nem szeretne túrázni, az Kamanc ősi városát fedezi fel, míg a csapat a Tarcal-hegységet járja)
– Este újvidéki korzózás, majd fakultatív belvárosi / Duna-parti buli lesz

3. nap. (2023. május 29. – Pünkösd hétfő)
– Különleges délvidéki kalandjainkat a Péterváradi vár háromszintes kazamatarendszerében(!) egy különleges felfedezőtúrával folytatjuk
– A vártúra után ismét buszra szállunk és a Duna-Tisza-Duna (vagy Ferenc) csatorna partján fekvő Szenttamás kisvárosba érkezünk, ahol megnézzük a település leghíresebb szülöttjének a számos irodalmi díjjal kitüntetett Gion Nándor vajdasági magyar író, újságíró, forgatókönyvíró, tanár szülőházát, megismerjük életét, munkásságát.
– A Ferenc-csatorna mentén tovább utazunk és a finom kolbászairól is népszerű Turia községben egy igazi vajadsági tanyát (Salaš Tatić) látogatunk meg. (Tervezetten finom helyi kolbászokat is vásárolunk majd)
– Délvidéki gasztrokalandunk következő állomása Óbecsén, a Tisza parton lesz, ahol Csongorék nagyon ízletes (és a Vajdaságba visszatérő barátaink között igen népszerű) haracsapaprikása lesz az ebéd. 🙂
– Óbecsén átülünk az autókba, elbúcsúzunk Csongoréktól majd (a határon várakozást elkerülve) a romániai Nagyszentmiklós (itt született Bartók Béla!) határmenti városon át egy közös zárókávézás után Budapestre érkezünk.

A különleges élményhétvége időpontja: 2023. május 27-29.

Együttműködő partner: Berentai Csongor – Kenutúrák a Délvidéken

A programra a jelentkezés elindult!
Jelentkezési határidő:
2023. április 9.

Információ: balkan.calling@gmail.com

A program önköltsége: 180 euró/fő

A programot a Balkán Hív Egyesület adományozóinak, támogatóinak önköltségen – önkéntes munkában – szervezzük!