m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us

Kövess minket:

GO UP

Koszovó | Észak-Macedónia – Kulturális és gasztronómiai körutazás

Price
Scroll down

Koszovó | Észak-Macedónia – Kulturális és gasztronómiai körutazás

per person

A különleges körutazás célja, hogy megismerjük Európa legfiatalabb és talán a világ egyik legvendégszeretőbb országát, a Koszovói Köztársaságot. Utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat.

A koszovói élményutazásunkat 2 nappal kiegészítettük, így felfedezzük (Észak-)Macedónia Koszovóval határos területeit is.

További információ és részletes program ezen a linken.

Egyéb információ: balkan.calling@gmail.com ímélcímen.

Célállomás : Koszovó

Indulás : 2023. tavasza (szervezés alatt)

Érkezés : 2023. tavasza (szervezés alatt)

1
1.nap Budapest > Pristina
Péntek este a Wizzair menetrendszerinti járatával Európa legfiatalabb és egyik legvendégszeretőbb országában, a Koszovói Köztársaságnak fővárosába, Pristinába utazunk.  Transzferünk a repülőtéren fog várni bennünket, mely egyenesen a belvárosi hotelünkbe visz minket. Szállásunk elfoglalása után megnézzük a Teréz Anyáról elnevezett sétálóutca  látnivalóit, helyi emberekkel korzózunk és elvegyülünk a pristinai éjszakában. Szállás: Pristina (1 éj)
2
2.nap Pristina > Rigómező > Peja
Szombaton reggel városnézésünket Pristina egykori óvárosban kezdjük, megtekintjük a XV. századi Fatih-, és Bazár-mecseteket, és az óratornyot, majd a régi bazár közepén álló, egykoron gazdag albán család, autentikus házában berendezett Etnográfiai Múzeumban ismerjük meg Koszovó népviseletét, szokásait. Balkáni élményeink a pristinai piacon folytatódnak, majd megnézzük a Koszovó legújabb és legnagyobb templomát a Teréz Anya katedrálist, a függetlenség állandóan változó, de örök emlékművét a NEWBORN kültéri installációt, végigsétálunk a belvárosi korzón, megnézzünk a legfontosabb államférfiak (pl. Szkander bég, Ibrahim Rugova stb.) szobrait, élvezzük Koszovó fővárosának eklektikus és egyedi hangulatát. Kora délután a középkori Európa történelmét is meghatározó Rigómezei-csata emlékművéhez látogatunk és megnézzük az 1389-es csatában elhunyt Murad szultán türbéjét (sírját), illetve a mellette található kis múzeumot. Rigómező után nyugat felé indulunk és az ország negyedik legnagyobb városába, az ortodox kolostoráról és bazárjáról, illetve finom söréről híres Peja (szerbül: Peć) városába indulunk. Útközben megismerjük Koszovó kultúráját, népeit, történetét, különleges szokásait. A szállásunk elfoglalása után egy finom vacsorán (fakultatív) veszünk rész, majd esti korzónk során Peja zenés kávéházait fedezzük fel. Szállás: Peja (1 éj)
3
3.nap Peja > Rugova-völgy > Decan > Drenoc > Gjakova > Rahovec > Prizren
Reggelit követően Peja belvárosában kezdjük programunkat, felderítjük a bazárt, és megnézzük az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőt, illetve a mindenkit megragadó, csodálatos Rugova-völgyben sétálunk és finom, friss ásványvizet iszunk. A 25 km hosszúságú kanyon és környéke az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont Koszovó nyugati részén. Utunk során látogatást teszünk a völgy közelében található, lenyűgöző Decani- kolostorhoz, mely 2004 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kolostort III. István Uros szerb király alapította 1327-ben. Egyedülálló, hiszen a kolostor főtemploma a legnagyobb középkori eredetű templom a Balkánon, továbbá itt őrzik a legnagyobb méretű védett freskót is. Interkulturális váltásként ellátogatunk egy autentikus albán „kulla faluba”, ahol igazi albán erődített házak (kullák) között sétálva megismerjük a hegyvidéki albánok elzárt, még ma is tradicionális világát, ősi szokásjogát (pl. vérbosszú, fogadott szüzek stb.). Utunkat folytatva a híres kereskedővárosba, Gjakovába érkezünk, és az évszázadokkal ezelőtt megnyitott kis üzletek között sétálva megnézzük az óratornyot, Hadum-mecsetet és az iszlám sufi ágának egy különleges szent helyét, a tekkét. Gjakovai látogatásunkat egy autentikus vacsorával (fakultatív) zárjuk, ami egy kétszáz éves karavánszeráj éttermében lesz. Napunkat a koszovói bortermelés központjában, Rahovecben zárjuk, ahol részt veszünk egy autentikus borkóstolón. A program végeztével a legszebb koszovói városba, Prizrenbe utazzunk, melyről a helyiek csak azt mondják, hogy: „mi fél úton vagyunk Isztambul és Velence között”. Szállás: Prizren (1 éj)
4
4.nap Prizren
Utazásunk utolsó napján Koszovó kulturális fővárosát, a mindig élettel teli, kézművesiparáról, grill-bárjairól, pékségeiről híres Prizrent ismerjük meg. Reggeli után a város felé magasodó, csodálatos kilátást nyújtó fellegvárba megyünk fel, mely 500 éven át volt az Oszmán Birodalom katonai erődítménye. Egy autentikus török kávé vagy a világhírű koszovói macchiato elfogyasztása után a belváros legfontosabb látnivalóit, épített emlékeit nézzük meg, mint pl. a Prizreni Liga épületkomplexumot, a Szent-György ortodox katedrálist, a város kis folyója felett átívelő szép Öreg-hidat, Sinan pasa mecsetjét, és a Marash-negyedet, melyben egykor a város kiváltságosai laktak. A nap hátralévő részében a helyiekkel korzózunk, cukrászkülönlegességeket kóstolunk, fakultatív grill-vacsorán veszünk részt. Prizrenből a korai esti órákban a repülőtérre indulunk, majd Budapestre érkezünk.