A koldus, aki milliókat adományozott az egyháznak és árvaházaknak

A koldus, aki milliókat adományozott az egyháznak és árvaházaknak

Bulgáriában a legtöbbet adományozók egyike egy koldusnak hitt öreg apó volt, Dobry Dobrev, vagy ahogy a helyiek ismerik Dobry apó. Már a neve is azt jelenti, hogy „jó”, de sokan tartják róla, hogy Isten küldötte volt, és a tisztelői már a szentté avatását is javasolták. 2017 előtt akár találkozhattunk is vele, ahogy a kopottas, egyszerű, régi bolgár népviseleti ruhájában, kezében műanyag pohárral kéregetett Szófiában, többnyire az Alexandr Nyevszkij székesegyház lépcsőjénél.

De valójában nem volt koldus, nem a saját fenntartására gyűjtött. Baylovóban, a szegényes kis házában aszketikus élemódot élt, a földön aludt és csak a havi 30 ezer forintnyi nyugdíját költötte magára. Onnan járt be naponta a 25 km-re lévő Szófiába, fiatalabbként még gyalog is. Napközben többnyire azt ette, amit a járókelőktől kapott és szívesen beszélt nekik Istenről. Haláláig közel 60 millió forintnyi levát adományozott Bulgária szerte, amiből 5,5 millió macedóniai, szerb, görög és román kolostorokba is eljutott.  Az egyik közeli rokonának kellett abban segítenie, hogy a könyöradományokat megszámolják és berakják a bankba. Egyébként 1914-ben született Baylovóban, és Szófia 2. világháborús bombázása alatt szinte teljesen elveszítette a hallását. Voltak gyermekei, unokái, de élete utolsó 20 évét az alamizsna gyűjtésnek szentelte, csak az utolsó évben vonult vissza. Ahol tudott segített, még 95 éves korában is a környékbeli öregeknek hordta be a fát. 2018-ban halt meg, temetéséről világszerte megemlékeztek, katolikus és muzulmán híroldalak egyaránt.

Dobry apó egy-egy templom felújítására forintba átszámolva 1-10 millió közötti összegeket adományozott. 2009-ben az Alexandr Nyevszkij székesegyháznak 7 millió forintnyi levát adott, ami már a médiában is megjelent. Ekkor tudták meg a bolgárok, hogy ő nem egy hétköznapi koldus. Mert ő sosem beszélt arról, hogy mit is csinál. Nem kereste a figyelmet, rendkívül szerény volt és elutasította a hiúságot. Neki csak az volt a fontos, hogy Isten előtt látszódjon a cselekedete. Hívást kapott arra, hogy a könyörületes és megbocsátó Istennek szentelje az életét. Beszámolt arról, hogy általában Szűz Mária mondta neki álmában, hogy „Ha lehetséges, menj és gyűjts pénzt, adományt és újítsd fel” ezt vagy azt a templomot. De olyan is megtörtént, hogy egy álma után Isten hírnökeként állított be egy kolostorba. Egyszer egy apácát kétségek gyötörtek, hogy a kolostorban maradjon vagy elhagyja azt, ezért Istenhez imádkozott válaszért. 3 napra rá egy havas reggelen a szent Dobry apó állított be a kolostorba és név szerint őt kereste. „Isten küldött, hogy megmondjam neked, hogy Isten és Mária hozott téged ide, a gyermekük vagy, gondoskodnak rólad. Azt akarták, hogy ezt elmondjam neked, hogy ne hagyd el ezt a helyet.”

A Jó Öreg Dobryt szentként ünneplik, aki példájával tanított önzetlenségre és Isten akaratának követésére. Az alázat, a jóság és a nagylelkűség szimbólumaként gondolnak rá. A tisztelői róla szóló honlapot (saintdobry.com) és ma már jó 300 ezres követői táborral rendelkező Facebook oldalt is létrehoztak az emlékére. Festményeken, ikonokon ábrázolják, versek születtek róla. De még egy 10 emeletes panelház oldalát is díszíti egy graffiti művész őt ábrázoló alkotása.

Nedy John Cross rendező pedig 5 évig filmezte. 2019-re készült el a The Silent Angel című dokumentumfilmjével, aminek az egyik producerét maga Dobry apó keresztelte meg Baylovoban. A szent koldusnak egyébként két nagy vágya volt még élete végén, amelyből az egyik beteljesülésében a film készítői segítettek. Még egyszer találkozni szeretett volna II. Simeon bolgár cárral, aki apja halála után Bulgária utolsó cárja/gyermekcárja volt 6 éves korától 1943-46 között, később pedig miniszterelnöke (2001-2005). A szent Dobry 73 évvel azelőtt még a cári testőrségben szolgálta/védte őt, a film rendezője meghívására pedig újra találkozhatott vele a 101. születésnapján. A másik vágya a Jeruzsálembe eljutás lett volna, de az utazáshoz már túl idős volt. A rendező a filmet egyébként 2020-ban a Facebook oldalára és a YouTube-ra is kirakta.

Ajánljuk a figyelmetekbe, ha pedig Szófiában az Alexandr Nyevszkij székesegyházban jártok, jusson eszetekbe Dobry apó, és az, hogy a felújított templom ragyogása az ő áldozatos munkájának, gyűjtésének is köszönhető (függönyök, matériák és a trón újbóli aranyozása). Ha pedig valakinek a családi fényképalbumából előkerülne egy a székesegyház környékén készült fotó, történetesen Dobry apóval, mindenképpen kérjük, hogy ossza meg itt velünk!